Δημοσιεύθηκε στο Zante Health: 25 Απριλίου 2013    Κλικάρετε εδω για να δείτε περισσότερα άρθρα
 

Τα αναψυκτικά με ζάχαρη σχετίζονται με την μετέπειτα εμφάνιση του διαβήτη

781Η κατανάλωση ενός ή περισσότερων αναψυκτικών με ζάχαρη καθημερινά αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη μετέπειτα, σύμφωνα με μεγάλη ευρωπαϊκή έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό Diabetologia.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Ντόρα Ρομαγκουέρα του Κολεγίου Ιμπέριαλ του Λονδρίνου, μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες περίπου 350.000 ατόμων σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες και διαπίστωσαν ότι για κάθε έξτρα 340 ml καθημερινής κατανάλωσης αναψυκτικών με ζάχαρη (δηλαδή περίπου ένα αναψυκτικό), ο κίνδυνος διαβήτη αυξάνεται κατά 22%, συγκριτικά με όσους πίνουν μόνο ένα αναψυκτικό το μήνα ή λιγότερο. Η κατανάλωση φρουτοχυμών δεν φαίνεται να αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη.
«Με δεδομένη την αύξηση της κατανάλωσης αναψυκτικών με ζάχαρη στην Ευρώπη, θα πρέπει να δοθούν στον πληθυσμό σαφή μηνύματα για τις ανθυγιεινές συνέπειες αυτών των ποτών», δήλωσε η υπεύθυνη της έρευνας.
Η ευρωπαϊκή μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει παρόμοια ευρήματα από προηγούμενες έρευνες στις ΗΠΑ, που έχουν δείξει ότι τα αναψυκτικά με ζάχαρη συνδέονται με αύξηση του σωματικού βάρους και με καταστάσεις όπως ο διαβήτης τύπου ΙΙ.
Ο διαβήτης τύπου ΙΙ, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πλήττει πάνω από 310 εκατ. άτομα παγκοσμίως.
«Το συμπέρασμα είναι ότι τα αναψυκτικά με ζάχαρη δεν κάνουν καλό. Δεν έχουν θρεπτική αξία και, όπως δείχνουν τα στοιχεία, η καθημερινή κατανάλωσή τους μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου ΙΙ», συμπληρώνει ο Πάτρικ Γουλφ από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.
«Από μόνα τους, τα αναψυκτικά με ζάχαρη αποτελούν μόνο ένα μέρος της όλης εικόνας, έναν μόνο από τους δυνητικούς παράγοντες κινδύνου για τον διαβήτη τύπου ΙΙ. Από τη στιγμή όμως που κανείς μπορεί εύκολα να εξαλείψει αυτόν τον παράγοντα, προτιμώντας αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη ή, ακόμα καλύτερα, βγάζοντάς τα τελείως από τη διατροφή του, έχει πράγματι νόημα να το κάνει», προσθέτει.
Από την άλλη, ο Δρ Μάθιους Χομπς, επικεφαλής ερευνών της οργάνωσης Diabetes UK, σχολιάζοντας τη νέα έρευνα, ανέφερε πως αν και ο αυξημένος κίνδυνος λόγω των αναψυκτικών δεν φαίνεται να προκαλείται μόνο επειδή αυτά έχουν περισσότερες θερμίδες και άρα αυξάνουν το σωματικό βάρος, «δεν υπάρχει ακόμα οριστική απόδειξη πως τα αναψυκτικά με ζάχαρη αυξάνουν τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου ΙΙ για κάποιον άλλο λόγο πέρα από την αύξηση του βάρους που επιφέρουν».

Πηγή: Health.in.gr

Κοινοποιήστε κλικάροντας στους παρακάτω συνδέσμους