Τα πάντα για την Υγεία στη Ζάκυνθο. Κέντρα υγείας, ομορφιάς & άθλησης, προτεινόμενοι γιατροί, φαρμακεία, ιατρικά είδη, επιχειρήσεις, ιατρικά άρθρα & ειδήσεις.

 


 
ΤΑ ΝΕΑ ΑΡΘΡΑ ΥΓΕΙΑΣ
 

Οδηγίες εθελοντικής αιμοδοσίας

Η αιμοδοσία είναι πράξη αγάπης και απόδειξη κοινωνικής ευαισθησίας. Tα αποτελέσματά της σώζουν ζωές, διότι το αίμα ούτε παράγεται, ούτε αντικαθίσταται. Μόνο χαρίζεται.
Γι’ αυτό το λόγο, η εθελοντική αιμοδοσία είναι μια χειρονομία καλής θέλησης και φροντίδας. Η συνεισφορά των εθελοντών αιμοδοτών είναι πάνω απ΄ όλα ενέργεια ζωής για τον πάσχοντα συνάνθρωπό μας. Η δωρεά αίματος δεν περιέχει κανένα κίνδυνο για τον αιμοδότη και είναι ανώδυνη.

Τι πρέπει να ξέρει ο υποψήφιος εθελοντής αιμοδότης
Κάθε υγιής άνδρας ή γυναίκα 18-62 ετών, μπορεί να δίνει άφοβα αίμα 3-4 φορές το χρόνο.
Ο όγκος αίματος που προσφέρει ο αιμοδότης είναι 450 ml και αποκαθίσταται αμέσως από τον οργανισμό. Το πλάσμα αναπαράγεται σε 24 ώρες και τα ερυθρά σε ένα μήνα. Δεν πρέπει να διενεργείται αιμοδοσία πριν περάσουν τρεις μήνες από την προηγουμένη. Η αιμοδοσία είναι τελείως ακίνδυνη και διαρκεί 5-10 λεπτά της ώρας.
Κανένα φάρμακο δεν υποκαθιστά το αίμα ή το πλάσμα που χρειάζονται οι ασθενείς.

Οδηγίες για τον αιμοδότη πριν και μετά την αιμοδοσία
Ο αιμοδότης μπορεί να δίνει αίμα πρωινές ή απογευματινές ώρες. Καλό είναι η αιμοδοσία να γίνεται όταν ο αιμοδότης είναι ξεκούραστος.
Καλό είναι, επίσης, να έχει κοιμηθεί την προηγούμενη ημέρα 6-7 ώρες τουλάχιστον.
Ο αιμοδότης δεν πρέπει να έχει κάνει κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών ή να έχει πάρει φάρμακα -ούτε καν ασπιρίνη- τις τελευταίες μέρες πριν την αιμοληψία. Επίσης, δεν πρέπει να έχει υποβληθεί σε μεγάλη χειρουργική επέμβαση ή να έχει προσβληθεί από βαριά νόσο κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου.
Πριν την αιμοδοσία πρέπει να έχει προηγηθεί ελαφρύ γεύμα (π.χ. πρωινό).
Μετά την αιμοδοσία ο αιμοδότης πρέπει να μην καπνίσει για μία ώρα, να μην οδηγήσει για μία ώρα, να μην κάνει έντονη σωματική άσκηση την ίδια ημέρα και να πάρει περισσότερα υγρά σε σχέση με τις άλλες ημέρες, καθώς και ενα καλό γεύμα.

Ποιοί δεν μπορούν να δώσουν αίμα
Δεν μπορεί να δώσει αίμα όποιος έχει ήδη δώσει τις τελευταίες 12 εβδομάδες, όποιος έχει βήχα «θωρακικού τύπου», πονόλαιμο ή ενεργό κρύωμα, όποιος παίρνει αντιβιωτικά ή τελείωσε θεραπεία με αντιβίωση τις τελευταίες 7 μέρες, όποιος είχε ηπατίτιδα ή ίκτερο τους τελευταίους 12 μήνες, όποιος έκανε βελονισμό τους τελευταίους 12 μήνες (εκτός και αν τον έκανε σε ίδρυμα εγκεκριμένο και παρουσιάσει πιστοποιητικά), όποιος είχε σοβαρή ασθένεια ή μεγάλο χειρουργείο στο παρελθόν ή είναι αυτή τη στιγμή σε φαρμακευτική θεραπεία, όποιος είχε πολύπλοκη οδοντιατρική επέμβαση, όποιος έχει έρθει σε επαφή με μολυσματικές ασθένειες ή έχει κάνει κάποια εμβόλια τις τελευταίες 4 εβδομάδες, όποιος είναι σε λίστα αναμονής για νοσηλεία ή αυτή τη περίοδο εξετάζεται για κάτι, όποιος είναι φορέας ηπατίτιδας B, C ή HIV, όποιος άντρας έχει κάνει σεξ με άλλον άντρα ή με ιερόδουλη (ακόμη και αν έκανε ασφαλές σεξ με προφυλακτικό), όποιος/α έχει εργαστεί ως ιερόδουλος/η, όποιος έχει κάνει χρήση -ακόμη και μία φορά- ενδοφλέβιων ναρκωτικών, όποιος πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση, υπερλιπιδαιμία, καρδιακό ή άλλο σοβαρό νόσημα, όποιος έχει ιστορικό ηπατίτιδας, ελονοσίας, φυματίωσης, σύφιλης, μελιταίου πυρετού, όποιος είναι φορέας του AIDS ή ανησυχεί ότι μπορεί να είναι φορέας και όποιος ήταν σεξουαλικώς ενεργός τον τελευταίο χρόνο στην Αφρική (εκτός Μαρόκο, Αλγερία, Λιβύη, Τυνησία και Αίγυπτο). Τέλος, απαγορεύεται να δώσει αίμα έγκυος ή γυναίκα που ήταν έγκυος τον τελευταίο χρόνο.